... dań, budzące wiele kontrowersji. Proces tuczenia ptaków, znanego jako gavage, wymusza karmienie ich dużymi ilościami paszy za pomocą sondy wprowadzanej bezpośrednio do przełyku ptaków, co prowadzi do patologicznego powiększenia wątroby. Krytycy uważają ten proces za okrutny i niehumanitarny, zwracając uwagę na stres i cierpienie, których doświadczają zwierzęta. Foie gras jest więc symbolem dylematu między tradycją kulinarną a prawami zwierząt. Tym trudniej napisać mi, że foie gras, którego próbowaliśmy jako przystawki w Amboise, było przepyszne, a smakowało jak nasza delikatna pasztetowa o lekko orzechowym smaku. Foie gras - francuski przysmak Dwa piękne châteaux i Leonardo da Vinci Jednak Amboise to przede wszystkim kolejne dwa piękne i bardz...

Szuter dla rowerzystów nad Loarą
... należy do sieci Accueil Vélo, o czym z dumą informuje tabliczka umieszczona zaraz pod oficjalnym państwowym oznaczeniem z liczbą hotelowych gwiazdek. Rowerowy hotel w Chaptal w Dolinie Loary Foie gras - nieetyczne, ale pyszne W Amboise w menu lokalnej restauracji znaleźliśmy foie gras, czyli pasztet produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Foie gras to jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni francuskiej, lecz jednocześnie jedno z najbardziej nieetycznie produkowanych dań, budzące wiele kontrowersji. Proces tuczenia ptaków, znanego jako gavage, wymusza karmienie ich dużymi ilościami paszy za pomocą sondy wprowadzanej bezpośrednio do przełyku ptaków, co prowadzi do patologicznego powiększenia wątroby. Krytycy uważają ten proces za o...
Przeczytaj wszystko: Zamki i pałace nad Loarą. Francja na rowerze.