... w food poznaliśmy w rodzinnej restauracji Bärenwirt w mieście Hermagor. Położona przy zabytkowym miejskim placu restauracja korzysta wyłącznie z produktów lokalnych producentów, o czym informuje wywieszona w gablocie mapa. Jaja, sery, wieprzowina, wołowina, owoce, warzywa, miód, a nawet piwo… Czy w Polsce, w której szczycimy się tradycjami kulinarnymi, jest restauracja, której pełne zaopatrzenie pochodzi z regionu w którym się znajduje? Na moim talerzu wylądowały pyszne żeberka z koźlęciny z kapustą, miodem, imbirem i olejem szafranowym. Żeberka z koźlęciny z kapustą, miodem, imbirem i olejem szafranowym Faaker See - jedno z najpopularniejszych w Karyntii Następne z jezior, które wyznaczają szlak rowerowy Wielkiej Pętli Jezior Karyntii, to Pres...

Wieża widokowa Pyramidenkogel w Karyntii
... trasa nadal prowadzi wyraźnie w dół doliny, wśród jednych z najpiękniejszych krajobrazów całej trasy. W tej części szlaku jednak nie ma specjalnie budowanych dróg rowerowych - jedziemy przyjemnymi polnymi i leśnymi traktami z dala od jakiegokolwiek od ruchu samochodowego. Droga rowerowa w dolinie Gitschtal w Karyntii Wiele z mijanych przez nas pól i pastwisk na pewno wykorzystywanych jest przez karynckich rolników, zrzeszonych przez pierwszy na świecie projekt wsi slow food. Slow Food Villages to odważny krok wprowadzający odpowiedzialne zasady produkcji żywności nie tylko w pojedynczych gospodarstwach, ale również wśród całych grup producentów żywności w miejscowościach Karyntii. To przede wszystkim produkcja zdrowej żywności - mięs, produktów mle...
Przeczytaj wszystko: Karyntia i Wielka Pętla Jezior. Austria po słonecznej stronie Alp.